Sunday, January 13, 2013

40% Analfabeti


Marsha Williams a ezitat intotdeauna cind soseau scrisori de la guvern. Dupa uraganul Katrina, a inceput sa se teama de scrisori. In una din scrisori a fost avertizata ca blocul unde avea apartamentul ar putea fi inchis din cauza stricaciunilor nereparate. Acolo erau si notificari legale si formulare. Oare ce inseamna toate astea? La virsta de 51 de ani, lui Williams i-a fost rusine ca nu putea citi mai mult decit numele si adresa. Trei ani dupa Katrina, rezidentii din New Orleans sint inca ingropati in hirtii de la guvern. Iar mii de victime ale uraganului care solicita ajutor federal nu pot aplica pentru ca acestia nu pot citi formularele.
Va rog sa ma iertati! Nu vreau s-o pun jos pe aceasta femeie. Dar voi pune jos sistemul care a permis ca o femeie de 51 de ani, care traieste in cea mai mareata tara din lume, sa ajunga la aceasta virsta fara abilitatea de a citi sau a scrie! Nu, democratilor, nu e vina lui Bush ca ea si multi altii ca ea nu pot citi! Este sistemul corupt care a inceput cu mult inainte de Huey P. Long.
Se estimeaza ca la mai mult de 40 % din adultii orasului le lipsesc cunostintele de baza, iar programele de recuperare au facut prea putin ca sa usureze sarcina.
40%??? Primarul Orasului de Ciocolata are vreo explicatie cum de acei pe care ii reprezinta nu pot sa citeasca limba care o vorbesc? Citi absolventi de liceu din zona aceea au aceeasi problema?
R. Nicolosi, directorul programului pentru Alianta de Alfabetizare a New Orleans, estimeaza ca in jur de 100.000 de oameni din new Orleans ar avea asistenta intirziata sau nu au aplicat deloc pentru ca nu au putut citi documentele.
Este o problema mare. Regulile sint aproape indescifrabile. a spus Davida Finger, avocat la Universitatea Loyola din New Orleans, care a ajutat 1000 de oameni sa primeasca ajutor pentru reconstructie, dintre care aproape toti au avut probleme la intelegerea formularelor.
Miliarde si miliarde de dolari au intrat in sistemul educatiei publice, care, destul de evident, este un mare esec. Da, exista unele zone ale tarii unde sistemul public merge bine, dar Katrina a adus la lumina multe lucruri din zona New Orleans-ului, doar una fiind educatia, sau mai bine zis, lipsa acesteia!
Sondajul NAL (National Adult Literacy) indica faptul ca 25% din adultii americani citesc la cel mai jos nivel functional, de exemplu, ei pot gasi data de expirare pe un carnet de conducere, dar nu pot completa nici un formular.
Nu este NICI O scuza pentru aceste numere. Nici una!! Educatia este o parte vitala a viitorului fiecarei natiuni. Pentru a avea un astfel de numar de mare de analfabeti este de neiertat!
Noul program Road Home pentru reconstruirea orasului costa $ 10.3 miliarde si cere participantilor sa revada zeci de documente si sa semneze cele 19 hirtii legale necesare ca ajutorul sa fie aprobat.
Alte miliarde sa fie turnate intr-o groapa fara fund? Nu! Destul! Atit!

No comments: