Monday, January 21, 2013

Constitutia Americii – Articolul 1


Articolul 1 se refera la corpul legislativ, Senatul si Camera Reprezentantilor. Aici li se acorda puteri specifice si explica clar ca nici o alta putere nu face parte din ramura legislativa. Puterile Congresului date de Constitutie sint:
- punerea sub acuzare
- puterea de a taxa si face legi pentru taxare
- de a plati datoriile
- de a imprumuta bani
- reglementa comertul extern si intern
- de a face legi cu privire la naturalizare, faliment
- de a tipari bani
- de a stabili oficii postale si drumuri
- de a acorda brevete
- de a desemna instantele inferioare
- de a pedepsi pirateria
- de a declara razboi
- de a organiza armata, marina, politia
- de a legifera direct peste Washington DC
Nu se gaseste nici o mentionare despre industria auto, sectorul bancar, stock market, cartile de credit, scoli, cai ferate, agricultura, intreprinderi, mediul inconjurator, sanatate, sau de o mie de alte lucruri in care Congresul este interesat in ziua de azi.
Dar Constitutia a fost scrisa cu mult timp in urma si nu puteau sa prevada problemele unice din ziua moderna de azi, nu?
Constitutia nu a fost scrisa pentru a reglementa lucruri. Aceasta a fost menita sa guverneze oameni. Si oamenii sint la fel, atunci ca si acum. De fapt, actualul presedinte si congresul lui seamana ingrozitor de mult cu regele George si parlamentul britanic. Figuri parintesti care stiu ce e mai bine pentru umilii lor supusi.
Congresul a fost limitat in putere din cauza naturii oamenilor. A fost nevoie de guvern limitat pentru a mentine libertatea individuala, care ar fi fost atacata necrutator in cazul in care anarhia (o stare darvinista de forta si putere) ar fi prezenta in tara. Cei de la guvernare sint si ei oameni, de aceea trebuie si ei controlati pentru a nu deveni tirani. Deci cetatenii au fost lasati responsabili pentru propria bunastare si guvernului i-a fost data suficienta putere pentru a asigura cadrul necesar pentru ca oamenii sa fie liberi sa aiba grija de ei insisi.
Este foarte important ca guvernul sa nu intre intr-un rol de furnizor binevoitor. Persoanele care sint in controlul mijloacelor de supravietuire sint in controlul vietii in sine si detin cea mai mare putere posibila asupra unui individ.
Astazi, am permis guvernului de a controla cum si cind avem dreptul de a avea un venit si care decide cit de mult din acest venit ne este permis sa pastram. Avem un guvern care controleaza educatia – care este vehiculul care permite unei persoane sa fie independenta atit intelectual cit si financiar. Avem un guvern care controleaza afacerile, reglementeaza si impoziteaza fiecare tranzactie, controlind astfel mijloacele de productie, nu direct ca in comunism, ci indirect, prin socialism si in unele cazuri prin fascism.
“General Welfare” inseamna ceea ce este cel mai bine pentru oameni ca un intreg, nu a avea grija de ei, ci de a le permite sa aiba grija de ei insisi. “Plasele” de siguranta sociale puse in aplicare de catre guvern sint modele proaste, destinate sa legalizeze furtul, de a crea dependenta si preluarea puterii a citorva.
De fiecare data cind Congresul preia o putere noua “pentru binele poporului” – feriti-va!! Noi nu trebuie sa fim obligati sa fim buni sau sa facem ce e bine pentru noi. Trebuie sa facem aceste lucruri in mod voluntar si de ce nu – pentru ca-L iubim pe Dumnezeu.
Atunci cind iti cedezi responsabilitatile personale unui guvern, poti sa spui ca nu mai esti un om liber.

No comments: