Saturday, January 19, 2013

Tapiseria Harului


Sint atit de bucuroasa ca Domnul m-a condus la Tapestry of Grace (Tapiseria Harului). Cu Tapestry, toti invatam aceleasi lucruri dar la niveluri diferite. Scopul programei este ca elevii sa petreaca saptamina studiind o anumita perioada de timp, subiect sau idee. La sfirsitul saptaminii elevii si profesorii (in cazul asta parintele) au un timp de discutii, de a medita si solidifica ceea ce s-a citit in saptamina respectiva. Ca profesor, nu e necesar de citi toate cartile propuse pentru ca sint date informatii despre subiectele studiate si chiar si intrebari si raspunsuri.

Tapestry of Grace exista pentru a ajuta parintii de a discerne firele si modelele in tapiseria timpului , tesute de Dumnezeu in trecut. Prin studiul si examinarea cronologica a istoriei, copiii invata faptele, gindurile si experimentele omenirii.

Tapiseria Harului este un plan de studiu care ajuta parintii sa ofere o educatie crestina, clasica, folosind un ghid de abordare tip “Unit” (unitate??) cu istoria lumii la baza. Tipul “unit” sint mai multe materii (literatura, istorie, geografie) intr-o singura programa. De la clasele K-12, toti elevii studiaza aceeasi perioada de timp la fiecare 4 ani, dar fiecare la nivelul lui.

Planurile detaliate la fiecare lectie permite parintilor sa fie profesorii si mentorii copiilor lor, formindu-le parerea despre lume din perspectiva crestina. Folosind componentele educatiei clasice, resursele sint aranjate pe nivelurile de invatare, nu pe virste.

Structura arata cam asa:

Tapiseria Harului este impartita in 4 ani si utilizeaza metoda clasica invatind istoria intr-un ciclu de 4 ani:
Anul 1 - Istoria Rascumpararii: De la Creare la caderea Imperiului Roman (cum lumea era pierduta si avea nevoie de un Rascumparator)
Anul 2 - Intre perioada antica si cea moderna: De la Bizant la Constitutia SUA.
Anul 3 - Secolul XIX: De la Napoleon la Roosevelt.
Anul 3 - Secolul XX: De la Roosevelt la evenimentele actuale.
Fiecare an se face intr-un an scolar iar cind toti 4 ani sint facuti, se reiau de la inceput, la urmatorul nivel, invatind mai multe detalii si adaugind mai multe obtiuni de studiu (istoria bisericii, guvern).
Fiecare an este impartit in 4 niveluri diferite de invatare . Aceste niveluri corespund aproximativ cu virsta dar este destul loc pentru a ajusta in functie de maturitatea copiilor. Aceasta programa este impartita astfel:
Nivelul gramatical inferior – clasele K-3, unde invata lucruri de baza.
Nivelul gramatica superior – clasele 3-6, unde se memoreaza fapte si actiuni
Nivelul dialectic – clasele 6-9, unde se fac conexiuni intre evenimentele istorice, se invata dezbaterea.
Nivelul retoric – clasele 9-12 – se intra in detaliile istorice si se citesc cartile clasice.

No comments: