Sunday, January 13, 2013

Familia sub atac


Istoria natiunii noastre este cufundata intr-o traditie bogata a familiei. De la familie, copiii primesc un sentiment de apartinere, invata auto-disciplina si achizitioneaza valorile morale: elemente esentiale in a dezvolta o stima de sine sanatoasa. Camine puternice formeaza copii puternici care in schimb formeaza o comunitate puternica. Dar, in America, familia ia mereu bataie.
De-a lungul secolelor, divortul a fost vazut, in cele mai multe culturi, ca o declaratie publica a esecului, o actiune de ultima instanta. Juramintul casatoriei a fost luat in serios si adesea legile au cerut cuplurilor care au vrut sa divorteze o cauza serioasa pentru dizolvarea casatoriei. Multe casatorii au ramas insa intacte “pentru binele copiilor.”
Destramarea nucleului familiei este o cauza majora a cresterii problemelor minorilor. 70% din minorii delicventi provin din camine cu un singur parinte. Majoritatea copiilor din bande, vin din familii abuzive ori din case unde nu exista un rol semnificativ a sexului masculin.
O alta schimbare la care familia a fost supusa in ultimii ani a fost exodul mamelor de la domiciliu. Numarul mamelor care lucreaza in afara caminului s-a triplat. “In istoria lumii, niciodata nu au fost atit de multi copii crescuti de catre straini” (Magid, High Risk) Unele femei care doresc sa urmeze o cariera au ales in mod voluntar sa-si gaseasca un loc de munca.
Discutiile despre avantajele unei mame care sta acasa mereu ridica proteste din partea feministelor care puncteaza foarte repede ca fiind mama cu norma intreaga este parte din dominatia masculina. Acestea creeaza perceptia  ca cresterea copiilor este inabusitoare si neindeplinitoare, o alegere pe care nici o femeie intreaga la minte nu ar face-o benevol.
Cu cit copilul este mai mic cind merge la cresa, cu atit stricaciunea e mai mare. Aceasta este adevarat in special in centrele de ingrijire zilnice unde copiii primesc putina afectiune fizica. Dupa 30 de ani de cercetare in acest domeniu, medicul psiholog White este convins ca copiii ar trebui sa petreaca cea mai mare parte a timpului lor cu un parinte sau o ruda iubitoare. Cu toate acestea, pentru foarte multe familii, acest lucru nu este o optiune.

No comments: