Sunday, January 13, 2013

Profesorul care nu a stiut sa citeasca


John Corcoran a absolvit colegiul si a predat la liceu timp de 17 ani fara sa fie in stare sa citeasca sau sa scrie. El a spus ca profesorii doar l-au trecut clasa fara sa verifice ce stie si ce nu.
Cu timpul a inceput sa ascunda faptul ca nu stia sa citeasca. S-a decis sa se comporte ca si cum stia. A inceput sa-si puna prietenii sa-i faca temele, si-a facut prietena pe cea mai desteapta fata din clasa si a fost prieten cu copiii care luau meditatii pentru a intra la facultate. El a spus: “Eu nu am stiut sa citesc cuvintele, dar am putut citi sistemul si oamenii.”
A intrat la colegiul din Texas cu o bursa atletica, unde a continuat sa insele. In 1961, Corcoran a graduat cu diploma de licenta in educatie (ironic, nu?) in timp ce el era inca analfabet. Timp de 17 ani a predat la liceul din Oceanside. Sprijinindu-se pe asistentii profesorilor pentru ajutor, a creat un mediu oral si vizual in clasa pentru a-si invata elevii. Nu a existat un cuvint scris in clasa lui. Tot timpul a incercat sa aiba 2-3 asistenti pe care ii ruga sa citeasca ce era de citit. Corcoran recunoaste ca i-a luat o buna perioada de timp sa accepte rusinea ca desi profesor, nu a stiut sa citeasca. “E rusinos pentru mine, e rusinos pentru tara asta si e rusinos pentru scoli ca nu sintem in stare sa-i invatam pe copii cum sa citeasca si sa scrie”, a spus el.
La 48 de ani i-a dat cititului si scrisului o alta sansa. A lucrat cu un tutor iar intr-un an a ajuns sa citeasca la nivelul clasei a 6-a. Corcoran este acum un sustinator al educatiei. “Cred ca analfabetismul in America este o forma de neglijare si de abuz a copiilor, iar copilul este blamat si obligat sa-si poarte rusinea”, a spus el.
Corcoran este fondatorul Fundatiei John Corcoran. Aceasta fundatie ofera servicii suplimentare pentru alfabetizare in statele Colorado si California avind peste 600 de studenti in grupuri mici sau prin intermediul programelor on-line. Mai multe informatii pe site-ul sau: johncorcoranfoundation.com
Acest caz este unul cu sfirsit fericit, dar citi elevi termina liceul si abia stiu sa citeasca, sau au cunostinte minime de baza?? Partea trista e ca nu are cine sa traga acest fel de sistem la raspundere.

No comments: