Monday, January 21, 2013

Capitalism


O multime de oameni spun ca capitalismul a esuat si trebuie sa asteptam de la guvern sa repare lucrurile si sa preia controlul sistemului.
Este un pic confuz.
Mai intii, capitalismul, un sistem in care individul detine si controleaza propria proprietate nu exista niciunde in lume. America este, probabil, cel mai aproape de o economie capitalista, desi nu mai este capitalista de cel putin 60 de ani. Incetul cu incetul, guvernul a preluat din ce in ce mai mult controlul asupra proprietatii private, iar din ianuarie a facut primii pasi catre detinerea absoluta a unor companii private.
Daca bunurile, serviciile, veniturile si oricare din lucruri sint impozitate sau reglementate, nu noi sintem cei care ne controlam proprietatile. Guvernul o face, si te lasa sa te folosesti de proprietate atita timp cit platesti taxa anuala si urmezi anumite reglementari si daca le ceri permisiunea pentru orice imbunatatiri vrei sa faci. Daca nu se platesc taxele anuale, guvernul nu ia doar suma datorata, ci intreaga proprietate. Inca crezi ca individul detine o proprietate?
Acest scenariu este valabil in afaceri, cu venitul nostru, cu televizorul, cu telefonul mobil, cu becurile noastre, cu electricitatea, gazul, wc-ul….etc. Nu exista aspect al vietii noastre care sa nu fie nereglementat si neimpozitat. Costul fiecarui lucru cumparat este direct legat de interventia guvernului. Guvernul se foloseste astfel de reglementari si impozite pentru a manipula oameni. Guvernul taxeaza energia pentru a forta oamenii sa foloseasca mai putin. Taxeaza ceea ce considera a fi excess de apa. Salariile minime, reglementari in asigurarile de sanatate, cerintele de educatie pentru diferite profesii, coduri in constructie, limite la apa, credite fiscale la cumpararea unei case, reglementari pentru speciile pe cale de disparitie, taxe, taxe, taxe. Exista atit de multe domenii din viata noastra de zi cu zi care sint modificate , constrinse, manupulate si taxate!!
Deci, daca exista probleme in sistem, nu fi prea rapid sa dai vina pe capitalism.
Dupa cum se vede, guvernul este problema. Este inutil sa asteptam ca guvernul sa remedieze problemele pe care ei in mod deliberat sau incompetent le-au creat, nu-i asa?

No comments: