Saturday, January 19, 2013

Pacalind copiii ca totul e bine…


John Cannell este un medic care a inceput sa investigheze de ce este o foarte mica, sau aproape deloc, relatie intre testele administrate de scoli si cele date de psihologii care nu apartin sistemului scolar.
Cind una din pacientele lui, o fata de 15 ani, gravida, a abandonat scoala dupa nastere, Cannell a fost curios sa vada notele ei din timpul scolii. Acolo a aflat ca profesorii nu au spus nimic de rezultatele ei slabe ca sa nu o faca sa se simta prost. La testul standardizat a primit o nota cu putin mai mare de media nationala.
Cum se poate ca atit de multi copii sa obtina rezultate proaste la testele date de firmele independente dar au rezultate bune la cele date de scoala? State ca West Virginia si Kentucky, de exemplu, au anuntat ca elevii lor au luat note “mai mari decit media nationala”. Asta inseamna ca totul este bine?
Cercetind mai mult, Cannell a constatat ca West Virginia a avut cel mai mic procent de absolventi de facultate si al 3-lea cel mai mic numar de elevi care intra la facultate, din tara. Este cotat aproape cap de lista in analfabetism si saracie. Nici Kentucky nu a fost departe.
Interesant de diferentele in rezultate, Cannell s-a decis sa se prezinte la o firma de teste scolare dindu-se drept directorul invatamintului intr-un oras anume. Aproape imediat, a fost pus in legatura cu o vinzatoare care i-a spus ca daca cumpara testele de la firma lor, notele scolilor ar fi peste medie, iar daca nu schimba firma pe parcursul anilor, notele testelor vor creste de la an la an. Cum ar putea fi ea asa de sigura?
Nici un stat din cele 50 nu a raportat note sub media nationala. Mai mult de 90% din scolile americane au sustinut ca au elevi cu media peste cea nationala. Printre acestea au fost si scolile din St. Louis, Kansas City, New York, toate faimoase pentru violenta si iresponsabilitatea lor. Concluziile lui Cannell ca notele testelor sint umflate peste masura au fost sustinute si de catre Departamentul de Educatie.
Cannell a ajuns la concluzia ca epidemia adolescentelor gravide, depresia, consumul de droguri, delicventa, sinuciderea, sint partial legate de standardele scazute si a asteptarilor scazute atit de evidente in scoli.
Umflarea notelor si standardele joase pe care scolile le practica, triseaza copiii nostri de viitorul pe care il pot avea. Oare ii trage cineva la raspundere?

No comments: