Saturday, January 19, 2013

Lectie de economie


Sa presupunem ca in fiecare zi, 10 oameni ies la o bere impreuna, iar nota de plata pentru toti este de $100. Daca fiecare plateste nota in functie de modul in care platesc impozitele, ar iesi ceva de genul asta:
Primii 4 barbati (cei mai saraci) – nu ar plati nimic.
Al 5-lea – ar plati $1
Al 6-lea – ar plati $3
Al 7-lea – ar plati $7
Al 8-lea – ar plati $12
Al 9-lea – ar plati $18
Al 10-lea (cel mai bogat) – ar plati $59.
Deci asa s-au decis sa plateasca. Cei 10 barbati s-au intilnit in fiecare zi la un pahar si pareau destul de multumiti cu aranjamentul. Pina intr-o zi cind proprietarul le-a facut o oferta: “Din moment ce sinteti clienti fideli, am sa fac o reducere la pretul care-l platiti, cu $20″. Bautura pentru cei 10 costa acum doar $80. Grupul a vrut sa plateasca inca in functie de taxele platite, astfel incit s-au hotarit sa plateasca astfel:
Primii 4 barbati, nu au fost afectati – vor continua sa bea pe gratis.
Al 5-lea – ca primii 4 – nu va trebui sa plateasca nimic.
Al 6-lea – va plati $2 in loc de $3
Al 7-lea – va plati $5 in loc de $7
Al 8-lea – va plati $9 in loc de $12
Al 9-lea – va plati $14 in loc de $18
Al 10-lea – va plati $49 in loc de $59
Fiecare din cei 6 au platit mai putin decit inainte, iar cei 4 au continuat sa bea pe gratis. Intr-o zi, in parcare, au inceput sa compare fiecare cit au economisit cu noul pret. Al 6-lea om s-a plins ca plateste doar cu $1 mai putin iar cel al 10-lea plateste cu $10 mai putin. Al 7-lea i-a dat dreptate spunind ca nu-i corect ca el plateasca doar cu $2 mai putin iar bogatul cu $10. Primii 4 barbati au inceput sa comenteze ca ei nu au primit nimic si ca sint exploatati.
Inconjurat de cei 9 barbati, al 10-lea a primit o bataie zdravana. In ziua urmatoare, al 10-lea barbat nu a mai venit la un pahar cu ceilalti, deci cei 9 au baut o bere fara el. Dar cind a venit timpul sa plateasca nota, au descoperit ceva important: nu au avut destui bani sa plateasca nici macar jumatate din nota!!
Deci, doamnelor si domnilor, jurnalisti si profesori, acesta este felul in care functioneaza sistemul nostru de impozitare. Oamenii care platesc cele mai mari taxe beneficiaza de reducerea cea mai mare. Taxindu-i prea mult, atacindu-i ca sint prea bogati, s-ar putea ca ei sa nu mai apara la o bere. De fapt, s-ar putea ca ei sa inceapa sa bea in alte tari unde atmosfera este oarecum mai prietenoasa.

No comments: