Saturday, January 19, 2013

Ce fac scolile cu copiii nostri?


Citeva metode folosite in unele scoli de aici ar fi nostime, daca rezultatele nu ar fi atit de tragice. Una din cartile de matematica care circula in citeva state se numeste Secondary Math: An Integrated Approach: Focus on Algebra. Manualul are 25 autori si contribuitori plus patru critici multiculturali. De ce ar fi nevoie de critici multiculturali la un manual de matematica?

Manualul de “algebra” are lecturi despre specii pe cale de disparitie, poluarea aerului, informatii despre oamenii Dogon din vestul Africii, retete pentru chili si ardei iute. La pagina 5 se gasesc paragrafe scrise in spaniola, engleza si portugheza, precum si harta Americii de Sud, urmata de Declaratia Drepturilor Omului a Natiunilor Unite in trei limbi. Pina cind ajungi sa gasesti definitia unei expresii algebrice trebuie sa cauti la pagina 105. Dar imediat dupa aceea ne este descrisa marturisirea unui sofer a unei masini care transporta scrisorile postale, unde spune ca el nu a fost bun la matematica, dar acum se descurca pentru ca toate informatiile sint intr-un computer. Foarte inspirational pentru un copil care nu intelege algebra, nu?

La pagina 219, editia 1998, elevii sint sfatuiti sa ghiceasca rezultatul si atita sa incerce pina ajung la cel adevarat. Una din probleme pune in incurcatura si pe cel mai bun adult in cele matematice: Intr-o clasa sint 10 copii, dar sint numai 5 cutii cu vopsele. Citi copii pot picta? Daca te uiti la raspunsuri poti gasi: daca ei impart unii cu altii, toti pot picta. Asta e matematica? E o lectie faina de prietenie, dar ii invata ceva lucruri de baza in matematica??

Vreti alta “problema”? Intr-un cuib sint 4 pasari. Una a zburat. Cum se simte cea care a zburat? Eu as raspunde: singura, dar intr-adevar, cui ii pasa? E lectie de matematica sau de smecherie?
Nu numai ca profesorii nu sint preparati pentru a fi educatori adevarati, sint multi copii care sint destepti si trec sistemul asta timpit. Totusi, ei sint invatati sa gindeasca dintr-un punct de vedere gresit, umanistic, si sint conditionati si antrenati sa fie liderii Noii Ordini Sociale.

No comments: