Sunday, January 13, 2013

Amatorii mai buni ca profesionistii


Cu ceva timp in urma, Thomas Sowell si-a spus parerea in Townhall.com. El incepe atacind esecul educarii publice scotind in evidenta succesul invatarii acasa.
Cind amatorii sint mai buni ca profesionistii, e ceva gresit cu profesia respectiva.
Ce e un amator?
amator= persoana care se ocupa cu o meserie, cu o arta, cu o disciplina din pasiune
Deci face ceva din dragoste, nu pentru bani. Exista destule initiative care pot fi facute cu succes de amatori “iubitori” precum si, daca nu chiar mai bine decit, de profesionistii “platiti”. Educatia este un exemplu important.
Succesul invatarii acasa nu pune sub acuzatie educatorii profesionisti, deoarece comparam merele cu portocalele. Chiar daca sistemul ar functiona corect, este posibil ca copiii invatati acasa sa fie mai bine pregatiti, pentru ca cheia sistemului nu este profesionalismul, dar acei oameni care sprijina copilul, aici, parintii. Homeschool-ul prin natura sa selecteaza cei mai implicati parinti. Un factor important in succesul academic al copilului este implicarea parintilor. Nu este alt mister. Analogia lui Sowel da gres aici. El scrie ca si cind sistemul trebuie sa educe un copil mai bine decit o familie, cind stim ca familia este cel mai important aspect in educatia unui copil, chiar si atunci cind sint educati in sistem.
Problemele reale cu care se confrunta profesorii au de a face mai direct cu o scurta privire aruncata la Uniunea Sovietica.
Un motiv usor de inteles este ca planificatorii centrali in timpul Uniunii Sovietice a trebuit sa seteze peste 24 milioane de preturi. Nimeni nu este capabil sa seteze si sa schimbe preturile la 24 milioane intr-un mod care va directiona resursele intr-un mod eficient.
Sint aproximativ 75 milioane de copii in America. Planificatorii centrali (cei de la Departamentul de Educatie) nu pot face decizii rezonabile pentru fiecare dintre acesti copii, indiferent cite grafice, tabele au la dispozitia lor. Pentru a avea succes in clasa, profesorii au nevoie de libertatea de a lua deciziile necesare pentru binele copiilor si a familiilor lor.
In multe cazuri, profesorul nu are aceasta libertate si este greu de comparat cu familia care face homeschool, care le are pe ambele.

No comments: