Monday, January 21, 2013

Politica si cultura americana


Cultura unei natiuni poate fi definita ca ceea ce este normal si acceptabil in societate; cum se vede binele si raul si care sint eroii. Cultura este bazata pe valorile care sint acceptate de catre societate si pe care ne-o dorim sa o transmitem din generatie in generatie. Cultura unei natiuni este afectata de multe lucruri, dar politica afecteaza mai direct si mai profund decit orice alt lucru. Aceasta se datoreaza faptului ca transmiterea culturii din generatie in generatie depinde de institutii (familie, biserica, scoala, agentii guvernamentale si mass-media). Aceste institutii sint afectate de politica si dupa cum stau lucrurile in prezent, veste proasta.
Un exemplu prin care putem vedea cum cultura este afectata de politica este munca. “Munca” bazata pe principiile biblice a fost una dintre pietrele de temelie ale culturii americane. In 2Tes 3:10 citim: Cine nu vrea sa lucreze, nici sa nu manince. Proverbe 10:4-5 spune: Cine lucreaza cu o mina lenesa saraceste, dar mina celor harnici imbogateste. Cine stringe vara, este un om chibzuit, cine doarme in timpul seceratului este un om care face rusine. Proverbe 14:23 spune: Oriunde se munceste este si cistig…Marii reformatori Luther si Calvin au tradus astfel de versete in ceea ce a ajuns sa fie cunoscuta ca etica de lucru protestanta. Fondatorii Americii au adoptat aceasta etica si au subliniat valorile biblice ca chibzuinta, seriozitate, reponsabilitate, auto-disciplina, gratificare aminata si munca serioasa.
Aceasta etica de lucru protestanta a servit America zeci de ani, pina cind politicienii au inceput s-o stirbeasca cu un numar tot mai mare a legilor care promoveaza o mentalitate de indreptatire. Politicienii liberali, vazind oportunitate in numarul de voturi, au inceput sa recompenseze lenea si nepasarea, luind de la cei mai productivi membri ai societatii pentru a da celor mai putin productivi. Administratia Obama a preluat acest concept si il foloseste sub cunoscuta teorie socialista – redistribuirea averilor.
Din ce in ce mai multi americani isi pun sperantele in drepturi date de guvern. Astfel, America, ajutata de politicieni, devine din ce in ce mai mult o cultura cu o mentalitate ca totul ni se cuvine. Noul motto pare a fi:
De ce ar trebui sa lucrez, cind stiu ca guvernul va avea grija de mine?
Submineaza institutiile unei natiuni – ceea ce politicienii anti-Dumnezeu, anti-lucru, anti-american fac – si vei submina cultura unei natiuni. Asta este exact ceea ce se intimpla in America.

No comments: