Saturday, January 19, 2013

Standarde nationale


Cu toata “speranta” si “schimbarea” care se intimpla in zilele astea, cu nationalizarea bancilor, a industriei auto sau a asigurarilor medicale, nu m-as mira sa se ceara standarde nationale in educatie in curind. Familile care fac scoala acasa ar trebui sa fie primii care sa lupte impotriva lor.
Educatia este o problema locala, dar sint anumite cunostinte pe care copiii ar trebui sa le stie si ca sa facem acest lucru trebuie sa luam decizii despre testele si programele scolare. Eu propun un grup format din cadre didactice, reprezentanti alesi, lideri ai comunitatii si experti in pedagogie care sa se intilneasca si sa aleaga cele mai bune standarde academice si sa le prezinte ca model national.
Nu sint atit de naiva sa cred ca va fi usor sa se ajunga la un consens cu privire la standardele nationale, dar cred ca majoritatea oamenilor ar fi de acord ca ar trebui sa existe standarde nationale iar toti copiii din America ar trebui sa fie invatati conform acestor standarde. Domnul Weingarten recunoaste ca educatia e o problema locala si el isi exprima dorinta de a implica un grup pentru a dezvolta un model national, dar ce credeti ca a lasat la o parte din acest asa-zis grup?
Parintii.
Ca parinti, NOI avem responsabilitatea de a ne educa copiii in functie de propriul nostru standard si propria noastra definitie a “unui copil educat”. Aceasta este esenta unei societati libere si a oamenilor liberi. Cu toate acestea, daca standardele nationale sint adoptate, definitia noastra de “educatie” va fi subordonata definitiei adoptate si eventual, va fi nevoie de unele dovezi de conformare. Neconformarea la standardul national ar duce la neacceptarea la facultate sau lipsa oportunitatilor in angajare, sau chiar mai rau, acuzati de neglijare in educatie, pentru simplul fapt ca definitia noastra nu se potriveste cu a lor.
Regula de dezbatere este: Acela care defineste, cistiga. Eu nu sint dispusa sa cedez definitia de “educatie” statului or unui grup de “experti”. Standardele nationale nu sint nimic mai mult decit inginerie sociala cu scopul de a transforma copiii nostri intr-un produs care sa indeplineasca standardele statului, nu visurile copilului sau planurile lui Dumnezeu.
Control local cu parintii ca autoritate finala este singura cale in asigurarea standardelor ridicate pentru majoritatea copiilor. Acesta este motivul pentru care invatarea acasa functioneaza atit de bine.
Cu cit ne vom departa de acest ideal, cu atit mai rau va fi sistemul educational si copiii vor avea de suferit.

No comments: