Monday, January 21, 2013

Una din armele etatistilor


Etatist = cineva care crede in autoritatea suprema si finala a statului.
Daca controlezi mintea si inima tineretului, controlezi viitorul. Hitler, Stalin, Marx, Mao si Dewey au recunoscut acest adevar. Unul din primele lucruri pe care fiecare dintre acestia le-au facut in misiunea lor de a crea societatea utopica a fost controlul asupra educatiei.
Exista doua cãi de atac. Intii, trebuie lucrat la profesori, deci trebuie influentat mediul academic pentru a urma calea dorita. Academia este usor de influentat, cu lingusiri bine plasate. Ei tind sa fie cu capul mare si mindri, aroganti despre propriile realizari si gata sa primeasca orice premii si onoruri care li se ofera. Un profesor universitar umil este o raritate. Odata ce ii ai la bord pentru crearea lumii perfecte, care, desigur, numai ei, cei luminati, o pot intelege, ai atunci instrumentele necesare pentru a invata generatia urmatoare.
Profesorii universitari, care acum sint de partea ta, sint cei care scriu manualele. Nu este un accident faptul ca opiniile lor preferate despre istoria Americii, stiinta, natura umana si religie sint atit de raspindite si omniprezente chiar in cele mai inofensive subiecte, cum ar fi matematica sau gramatica.
Dar asteapta putin! Nimic din toate acestea nu vor functiona daca educatia nu este controlata prin intermediul guvernului. Trebuie sa fii sigur ca toti copiii sint in scoli de guvern care folosesc numai manuale “aprobate”. De asemenea, trebuie sa fii sigur ca toti profesorii vor lua cursuri la universitate, unde vor fi saturati cu filozofiile tale, pe care le vor transmite mai departe. Profesorii trebuie sa fie siguri ca ei, nu parintii, au autoritatea finala. Ei trebuie sa fie suficient de aroganti sa creada ca e nevoie de doctorat pentru a o invata pe Maria sa citeasca si pe Dani sa adune 2+2. Ei trebuie sa fie dispusi sa arate copiilor cit de inapoiata este generatia parintilor lor.
Mao si Hitler au instituit aceste programe cu repeziciune si fara mila, dar americanii iubitori de independenta si libertate au avut nevoie de o abordare mai subtila. I-a luat lui Dewey si tagmei lui o suta de ani pentru a aduce America asa cum este astazi.
Germanii si chinezii aproape niciodata nu au cunoscut in trecut un gram de libertate. Germanii inca au avut iobagi la inceputul anilor 1800 iar China a fost sub sclavie, fie sub domnitorii lor proprii, fie sub cei ai mongolilor sau japonezilor, experimentind o miscare politica violenta dupa alta.
America este unica in istoria lumii, o republica noua creata din praf, nu fondata pe vechi imperii; un loc pentru libertate, pace, prosperitate, idei noi, etica, curaj. A fost nevoie de multa munca pentru ca America sa fie adusa in umbra socialismului, libertatile sa fie abuzate in asa fel incit am inceput sa credem ca, probabil, guvernul are toate raspunsurile. Pina cind uitam ca a existat un moment cind am putut alege cum si unde sa ne educam copiii, cum sa ne conducem afacerile, sa facem ce dorim cu terenurile proprii si un timp cind am putut detine proprietate, arme, venituri si munca libera fara interferentele sau taxele guvernului.
Aproape ca am uitat acel timp cind libertatea de expresie si a practica religia au fost menite sa ne protejeze de guvern, nu guvernul de noi.
Etatistii si-au indeplinit rolul atit de bine si asa de subtil ca se observa cu greu. Vom lasa noi ca Libertatea sa alunece linistita in noapte?

No comments: