Tuesday, January 8, 2013

Ce fel de mintuire?


Una din cele mai grave idei din timpul Renasterii si al Iluminismului a fost credinta ca omul poate fi salvat prin cunostinta. Aceasta idee, care isi are radacinile in cultele agnostice antice, sustine ca cunostinta va salva omul si societatea si va aduce paradisul pe pamint.

Dar lucrurile nu stau chiar asa. Cu cit oamenii au mai multa cunostinta dar fara credinta, cu atit sint mai usor de pacalit. Exista mai multi comunisti printre profesorii de facultate si intelectuali decit printre muncitori. Cineva mi-a spus ca se vind mai multe carti de astrologie linga facultati decit in cartierele sarace. In mod clar, ceva lipseste. Cunostintele sint bune, dar nu sint destule. Cunostinta este acumulare de fapte; nu este capacitatea de a utiliza aceste fapte, nici hotarirea morala de a actiona cu intelepciune.

Scolile si facultatile noastre promoveaza ideea ca lumea are nevoie sa fie salvata prin cunostinta, dar probabil unul din lucrurile de care avem cel mai mult nevoie sa fim salvati sint scolile noastre.

Apostolul Petru, proclamind numele lui Isus Cristos din Nazaret, a declarat: “In  nimeni altul nu este mintuire: caci nu este sub cer nici un alt nume dat oamenilor in care trebuie sa fim mintuiti”.(Fapte 4:12)

Aceasta e problema: va fi lumea salvata prin fapte? Ori va fi salvata prin Isus Cristos? Daca salvarea este prin fapte, prin cunostinta, atunci sintem pe drumul bun. Cu cit stim  ai mult despre psihologie, despre luna, viata amoroasa a unui vierme si celelalte subiecte pe care cheltuim bani, cu atit sintem mai buni. Da-ti oamenilor destula cunostinta si acestia vor fi schimbati din pacatosi in sfinti. Dar toate acestea ne face mai rai in loc de mai buni.

Daca mintuirea e prin Isus Cristos, cum declara Scriptura, atunci cel mai bun lucru ar fi sa ne bazam pe acest fapt. Viata noastra personala si sociala trebuie sa fie in conformitate cu Dumnezeu si Cuvintul Lui. Institutiile noaste – biserica, statul, scoala – ar face bine sa-si construiasca temelia pe Dumnezeu.

Vom cauta sa fim credinciosi lui Dumnezeu in fiecare punct si in fiecare sfera a vietii, ori nu-L avem ca Domn.

Alegerea noastra e clara: mintuire prin cunostinte, sau mintuire prin Cristos?  Ce alegi?

No comments: