Sunday, January 13, 2013

Schimbarea rolului scolilor americane


Traditional, cei mai multi copii americani au fost educati acasa or in scoli private. Scolile publice care au existat au fost sub controlul strict al comunitatii – fara interferente federale sau de stat. Aceste metode au fost extrem de reusite si natiunea a ajuns in jurul anului 1880 la un procent de alfabetizare de 99%. Cel putin 10 presedinti al SUA si alte figuri semnificative in istorie au fost produsul de homeschooling. Implicarea statului in educatia publica a aparut prima data in Massachussetts la sfirsitul anulor 1840, desi controlul a fost inca local. Parintii au avut permisiunea sa aleaga forma de invatamint si au fost cei care au dictat continutul si valorile cursurilor.
Cam pe la inceputul anilor 1900 s-au dat legi unde frecventarea scolilor era obligatorie iar scolile publice, suportate de taxe, au devenit principalul mijloc de educatie. In acest moment, teoriile si reformele lui John Dewey, un filosof si educator american, au cistigat popularitate. Un “umanist stiintific” si semnatarul original a “Manifestului umanist”, Dewey a detestat religia si a crezut ca societatea a evoluat dincolo de nevoia de Dumnezeu. Omul ar trebui sa creada doar in ceea ce poate experimenta, a fost parerea lui.
Dewey este responsabil pentru introducerea umanismului secular in sistemul scolar public din America. Asa cum Abraham Lincoln a observat ca “filosofia din scoli a unei generatii va deveni filosofia unui guvern in generatia urmatoare”, putem acum intelege de ce generatia de azi are etica si principii crestine mult mai putine in comparatie cu generatiile trecute.
Cei 9 presedinti ai SUA care au fost homeschooled si care dupa cum se vede nu au avut nici o problema in a fi pregatiti pentru viata:
George Washington
Thomas Jefferson
James Madison
John Quincy Adams
William Henry Harrison
Abraham Lincoln
Theodore Roosevelt
Woodrow Wilson
Franklin D. Roosevelt

No comments: