Wednesday, January 9, 2013

Inselatorii Academice (1)


In cartea sa “Economic Facts and Fallacies”, T. Sowell descrie foarte amanuntit inselatoriile care se intimpla in mediul academic pe care multi nu le stiu. Voi scrie doar citeva (in 3 posturi) pe care le-am gasit interesante.
FACULTATEA:
• Nici un presedinte sau decan universitar nu este destul de competent sa decida ce cursuri ar trebui sa fie predate in chimie, matematica, economie, fizica, sau celelalte domenii. La fel, nici un administrator nu ar putea evalua cunostintele persoanelor care vor fi angajate sa predea in fiecare din gama larga de discipline, la un mic colegiu, si mult mai putin la o universitate mare. Din aceasta cauza rezulta ca profesorii pot, pur si simplu, sa se lase in voia prejudecatiilor personale fara nici un cost pentru ei. (pot invita orice vorbitor, ori pot nega donatii de la companiile pe care nu le agreeaza – companiile de petrol)
• Profesorii care au contract pina la pensie (tenure) cu scoala au liberatea sa predea si sa faca cercetari fara teama de represalii pentru punctele lor de vedere.
• Protectia extraordinara si privilegiile date membrilor facultatilor permit nu numai auto-indulgenta ci chiar si coruptia. De exemplu este de asteptat ca profesorii sa selecteze manualele pentru clasele lor pe baza a ceea ce ar fi cea mai buna sa educe elevii. Multi insa au recunoscut ca au selectat cartile bazat pe  primele/mita  platita de catre editori . (mii de $$)
• De multe ori chiar si programul este facut sa se potriveasca cu profesorul. Unii isi pun clasele in asa fel ca sa nu conduca in traficul de dimineata sau de seara astfel studentii avind probleme la a-si programa clasele, fiind nevoiti sa petreaca un semestru in plus pentru a lua aceste clase, platind in plus cheltuielile de scolarizare.  Toate acestea pentru ca profesorii sa poata evita traficul sau sa ajunga la lectia de tenis sau inot inainte de cina.
• Daca o companie, ca Ford Motor, si-ar permite sa actioneze in asa fel incit sa coboare calitatea produselor, ar risca pierderea vinzarilor de masini celor de la Toyota sau Honda. Dar profesorii nu risca nimic atunci cind isi aranjeaza clasele cum le plac, pe cheltuiala studentilor.

No comments: