Tuesday, January 8, 2013

“Educatie” publica


Daca un magazin ar vinde produse inferioare sau daca o intreprindere ofera servicii proaste, majoritatea clientilor nu vor veni inapoi si eventual intreprinderea sau magazinul o sa dea faliment. Daca scolile publice vind educatie proasta, an dupa an, de ce nu dau faliment? De ce nu sint inchise?

Raspunsul: constringerea impusa de guvern. Daca scolile particulare nu se ocupa de educarea copiilor, parintii isi retrag copiii. Daca destui parinti si-ar retrage copiii din scoli, scoala aceea va da faliment. O scoala privata depinde de participarea voluntara si pretul de scolarizare platit de parinti/clienti pentru a ramine in afaceri.

Spre deosebire de scolile private, scolile publice sint controlate de guvern care functioneaza prin constringere. Guvernele locale dau legi care dau scolilor drepturi exclusive asupra educatiei copiilor nostri. Legile de frecventare obligatorie forteaza copiii sa mearga la aceste scoli. Taxele scolare forteaza parintii sa plateasca pentru aceste scoli. Spre deosebire de scolile private, scolile publice nu dau faliment aproape niciodata pentru ca isi iau “clientii” si banii prin forta.

Aceasta constringere is arata uritenia in scolile publice in mai multe feluri. Legile de acordare a licentei de profesor previne educatori excelenti dar fara licenta si experti din afara sa predea in scoli. Legile care avantajeaza profesorii cu vechime fac aproape imposibila concedierea profesorilor mediocri sau incompetenti.

Guvernul forteaza copiii sa mearga la scoala timp de sase la opt ore pe zi, cinci zile pe saptamina timp de doisprezece ani, chiar daca acesti copii urasc sa mearga la scoala. Autoritatile scolare forteaza copiii sa studieze subiecte dictate de ei, chiar daca copiii le gasesc plictisitoare si fara sens. De asemenea scolile publice forteaza parintii sa accepte profesori, chiar daca sint incompetenti.

Sa mai zicem ca scolile publice au interes in educarea copiilor nostri?

No comments: