Sunday, January 13, 2013

De ce sistemul educational nu poate fi reparat


Orice efort de a “repara sistemul educational” va esua din doua motive. In primul rind, educatia inseamna diferite lucruri pentru diferiti oameni: pentru unii educatia inseamna locul unde te formezi pentru un loc de munca, pentru altii inseamna repararea problemelor sociale, iar altii vad educatia ca asigurarea unui loc de munca ori o sursa de indoctrinare politica. Americanii iubesc educatia, cred in educatie si platesc sume mari pentru educatie, dar putini sint de acord asupra a ceea ce este, ce ar trebui sa realizeze sau ce metode ar trebui folosite pentru realizarea ei.
In al 2-lea rind, problemele educatiei par variate si complexe; dar complexitatea este un mit, inradacinat in neintelegerea a ceea ce este educatia si a ceea ce ar trebui sa fie educatorii. Adevarul este ca singura persoana care poate repara educatia este studentul. Cele mai populare argumente – cresterea finantarii, scoli mai mari, inmultirea scolilor private, mai multi care fac homeschool – nu vor si nu pot repara educatia. Acestea o pot imbunatati, poate chiar in mod semnificativ, dar numai in masura in care acel individual elev este determinat sa se educe, apoi sa-si duca planul la indeplinire.
Invatarea, nu educarea, ar trebui sa fie in centrul atentiei noastre, pentru ca invatarea care este nobila, mareata, inspira elevii sa se educe singuri. Acest fel de invatare va rezolva problemele noastre educationale – publice, private si acasa. Cauta un astfel de invatator si vei gasi un grup de elevi care cu sirguinta, entuziasm se educa ei insisi.
Profesorii invata si elevii se educa. Studentii sint singurii educatori adevarati. Istoric, orice alta metoda de educatie nu reuseste. Educatia apare atunci cind studentii sint incintati sa invete si fac tot ce pot sa-si urmeze scopul.

No comments: