Saturday, January 19, 2013

Succesul in homeschooling


wisdom
Un recent articol din Washington Times a aratat ca acei copii care sint invatati acasa au rezultate mult mai bune decit ceilalti colegi ai lor. Minunat, dar inseamna asta ca succesul este determinat de notele obtinute? Sint multi legiuitori care argumenteaza faptul ca testarea ajuta la asigurarea ca parintii ofera o educatie adecvata copiilor lor, similara cu aceea din scolile publice. (??) Testarea este o metoda; dar notele obtinute devin inevitabil standardul, pentru ca ceilalti factori sint mult mai subiectivi si dificult de masurat.

Dar aceasta nu este definitia mea a succesului. Un copil educat cu adevarat este unul care il cunoste si il iubeste pe Domnul cu toata inima, mintea, sufletul si puterea; si isi iubeste aproapele ca pe sine insusi. Asta nu poate fi dovedit cu note, dar este demonstrat printr-o viata traita in ascultarea de El.

Sa-l iubesti pe Dumnezeu cu mintea inseamna mai mult decit acumularea de date stiintifice, cum multi definesc o educatie buna. Si de aici cererea pentru testare. O educatie adevarata trece dincolo de “cunoastere” si include “intelepciune” – frica de Domnul este inceputul intelepciunii.
De exemplu, o persoana poate sa invete tot ce se poate sti despre aparatele de fotografiat. Dar aceasta “cunoastere” este incompleta. “Intelepciunea” este atunci cind sti ca aparatele nu se folosesc in a face poze pornografice cu copii. Un elev educat cu adevarat in fotografie le cunoaste pe ambele.

O persoana poate sa invete sa aiba grija de bolnavi si sa fie stapin pe toate tehnicile surgicale. Dar “cunoasterea” este incompleta. “Intelepciunea” este atunci cind sti ca instrumentele medicale nu sint folosite niciodata pentru a lua viata unui copil nenascut care are acelasi drept la viata ca si chirurgul care le foloseste. Un student educat cu adevarat in medicina le cunoaste pe ambele.

“Cunoasterea” doar face un om mindru de realizarile sale, dar intelepciunea ii aduce aminte ca realizarile sale sint datorita Celui ce l-a creat. Un copil educat cu adevarat le posedeaza pe amindoua: cunoasterea si intelepciunea. Frica de Domnul este inceputul intelepciunii. Nebunul spune in inima sa: “nu exista Dumnezeu”.

No comments: