Saturday, January 19, 2013

Manual de istorie, sau…


scan0057
Daca ne uitam la primul rind de pe coperta acestui manual de istorie, scrie Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Deci atunci cind cumperi acest manual te astepti ca conceptele expuse sa fie “cercetate” inainte de a fi date spre aprobarea folosirii lor in scoli, nu? NU!
Pe linga faptul ca limbajul intregului manual lasa de dorit, sau ca autorii isi permit sa judece istoria in loc sa o propuna spre studiu, unul din lucrurile care m-a deranjat a fost faptul ca basmele tin locul istoriei.
Chiar din primul capitol citim despre “Originea omului”. Pe doua pagini este expusa teoria evolutionista a lui Darwin, cu faimoasele “etape” ale formarii omului din maimuta. La urma este mentionata si teoria creationista in doua propozitii: “Biserica insa sustine teoria conform careia lumea a fost creata de Dumnezeu. Singura dovada a acestei teorii este Biblia.” ATIT!!
Doar Biblia?? Doar Biblia arata ca exista un Creator? Dar acei oameni de stiinta care sustin creatia?? Cred ca acesti autori vad Fizica, Chimia si Anatomia doar niste carti de colorat!!
Daca autorii ar fi fost corecti intelectual si ar fi scris acest manual la nivelul “cercetarii” pe care o sustin, ar fi expus cel putin argumentele celor doua teorii. Evolutionistii zic asa… Creationistii zic asa… Dar deja stim parerea lor pentru ca in capitolele urmatoare continua cu perioada “preistorica” de milioane de ani, explicate ca si cind evolutionismul este adevarat, nu o simpla teorie. Halal “cercetare” si “educatie”.
Un alt exemplu care m-a convins ca autorii acestui manual (aprobat de Minister) ar trebui sa-si tina povestile pentru a le spune seara copiilor lor si nu in scoli, se afla la pagina 149, la un Studiu asupra Crestinismului. Daca autorii habar nu au despre ce este crestinismul, ar fi foarte indicat sa fie intrebat un cunoscator in materie, nu? Ei vin cu opinia lor si spun: “Invatatura crestina spune ca Dumnezeu este nemarginit de bun, de drept si de iertator. Iar cei de pe Pamint ce se ingrijesc numai de fapte bune vor avea parte de viata vesnica.
Asta e crestinismul?? Sa faci numai fapte bune si vei avea viata vesnica? Atunci de ce a mai venit Hristos pe pamint? Nu inseamna ca jertfa Lui a fost fara nici un folos, ca a murit degeaba? Pun pariu ca gasesc atei care fac fapte bune. Inseamna asta ca vor “avea parte de viata vesnica”?
Ma intreb in cite scoli se foloseste acest manual? Citi parinti stiu ca li se spun povesti copiilor lor sub titlul de “Istorie”? Citi dintre cei de la Minister au citit acest manual inainte de a-l aproba? Sau nici ei nu sint in stare sa deosebeasca istoria de un roman de fictiune??

No comments: