Saturday, January 19, 2013

Greseli in homeschool


1. Nefacind un angajament. Iacov1:8 arata ca nu e bine sa fi nehotarit. Ezitarea, nesiguranta, incertitudinea te face sa renunti, iar daca nu ai luat o decizie ferma, atunci copiii, prietenii sau rudele o vor face pentru tine.
2. Acordul sotilor. Amos 3:3 spune “merg oare doi oameni impreuna, fara sa fie invoiti?” Daca sotul nu este de acord, cere lui Dumnezeu sa-i vorbeasca. Poate ca este un anume motiv pentru care trebuie sa astepti, pe care numai Dumnezeu il stie. Numai cind amindoi parintii sint de comun acord ar trebui sa se faca homeschool.
3. Neglijare in disciplinarea copiilor. Cheia este consecventa in aplicarea regulilor si trebuie tinut minte ca daca nu asculta de parinti, mai tirziu nu vor asculta de Dumnezeu!
4. Nu se calculeaza costul. Invatarea acasa costa – timpul personal, bani si eventual pierderea unor prieteni sau rude. Ia in considerare costul, apoi ia o decizie cu sotul/sotia ta.
5. Nu se stabilesc obiectivele. Proverbe 29:18 spune “Unde nu este viziune, poporul piere.” Intreaba-l pe Dumnezeu sa-ti arate ce are nevoie fiecare copil si cum sa-i indeplinesti aceste nevoi.
6. Nu se stabilesc prioritatile sau nu se pastreaza. Multi parinti obosesc facind multe lucruri bune, dar se intreaba de ce nu merge scoala bine. Pastreaza-ti prioritatile: 1. Dumnezeu, 2. Sotul/sotia, 3. Copiii, 4. Locul de munca – scoala in cazul asta. Nu fi ocupat facind lucruri “bune” dar neavind timp sa faci lucrurile pe care Dumnezeu te-a chemat sa le faci.
7. Neincrederea ca Dumnezeu va purta de grija. El nu te cheama sa faci ceva fara sa-ti dea resursele de care ai nevoie. Filipeni 4:19.
8. Neglijarea cresterii spirituale. Cititi Cuvintul. Rugati-va. Nu neglijati adunarea celor credinciosi.
9. Asteptarea aprobarii oamenilor. Multe mame fac greseala de a compara scoala sau copiii lor cu cei din scolile publice sau private sau alti copii care sint homeschool. Dumnezeu a creat fiecare copil pentru un anumit scop. Treaba parintilor este sa-si ajute copilul sa-si gaseasca chemarea, sa descopere ce-i lipseste, apoi sa-l echipeze cu ce este nevoie pentru asta.
10. Teama inutila de autoritati. In unele state legile pentru homeschool sint mai severe, in altele nu. Oricare ar fi situatia, trebuie stiut ca Dumnezeu va purta de grija. Nimeni nu poate invata tot ce este de stiut si nu trebuie lasat dezamagirea sa vina cind un anumit “profesionist in domeniu” are alte pareri despre subiectele pe care un copil “are nevoie” sa le invete. De multe ori parerile sint influentate de filozofiile vremii. Pe masura ce treci prin anul scolar, intreaba-te: Il ajuta lucrul asta la ceea ce l-a chemat Dumnezeu sa faca? Daca da, este timpul potrivit sa invete lucrul asta?
11. Uitarea entuziasmului in invatare. Nu va fie teama sa va distrati in homeschool. In locul manualelor folositi citeodata si alte metode de invatare.
12. Neinvatarea copiilor dragostea si harul lui Dumnezeu. Daca ei nu experimenteaza dragostea si harul Lui, ei nu vor fi in stare sa le ofere. Sa nu invete doar regulile servirii lui Dumnezeu ci si bucuria dragostei lui Dumnezeu si harul Lui nesfirsit.
13.Neprimind ajutor la nevoie Nu-ti fie frica sa ceri ajutor atunci cind ai nevoie.
14. Renuntare. Nu intotdeauna va fi usor. Citeodata copiilor nu o sa le placa. Dar nu te lasa!
Rasplatiti-o cu rodul muncii ei, si faptele ei s-o laude la portile cetatii. Proverbe 31:31

No comments: