Sustinatorii nationalizarii asigurarilor medicale subliniaza faptul ca tarile cu un astfel de sistem cheltuiesc mai putin pe asigurarea medicala decit se cheltuieste in America. Ceea ce ei nu vor sa spuna este modul in care aceste economii sint atinse. De exemplu:
1. Pacientii isi pierd dreptul de a decide ce tratament vor primi. in schimb, ei vor primi ingrijirea pe care politicienii o considera rentabila.
Institutul National pentru Sanatate al Marii Britanii nu aproba nici o procedura medicala sau medicamente daca costul, impartit la numarul anilor pe care ii prelungeste tratamentul, nu este mai mare decit valoarea unui an din viata, aproximativ $44,800. Deci daca vrei o operatie care presupune sa-ti prelungeasca viata cu 4 ani, care costa $40,000 iar birocratii decid ca viata iti va fi cu 0.2 imbunatatita ( moartea este 0, 1 este perfect sanatos), ai ghinion in primirea tratamentului pentru ca $40,000 impartit cu 0.8 (4 X 0.2) este $50,000.
2. Se asteapta timp indelungat pentru tratament. Un mod de a reduce costurile este acela de a face ca pacientii sa astepte. Acestia trebuie sa astepte sa vada un medica generalist, apoi unul specialist, apoi asteptat pentru teste, pentru diagnostic, ca la urma sa astepte pentru tratament. Anul trecut, canadienii au trebuit sa astepte in medie de 17.3 saptamini de cind au vazut un specialist pina la acordarea tratamentului. Asteptarea pentru o scanare CT a fost de 4.9 saptamini, pentru RMN – 9.7 saptamini si 4.4 saptamini pentru o ecografie.
3. Pacientilor le sint refuzate tehnologiile medicale moderne. Pentru a economisi bani, tarile cu medicina socializata refuza sau limiteaza accesul la tehnologiile si medicamentele noi. Medicii din Canada, Noua Zeelanda, Australia si Marea Britanie au raportat deficite majore de resurse importante in furnizarea ingrijiriilor medicale de calitate. Doar medicii din SUA nu au vazut aceste deficite ca o problema semnificativa.
Conform OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), in 2008 au existat 26.5 aparate de RMN si 33.9 scanere CT pe milionul de locuitori in America, comparat cu 6.2 RMN si 12 Scanere CT in Canada sau 5.6 RMN si 7.6 scanere CT in Marea Britanie.
4. Descoperiri in tratamente noi pentru salvarea vietii sint descurajate. Tarile cu asigurarea medicala controlata de stat economisesc bani bazindu-se pe America sa cheltuie pentru descoperirea de noi tehnologii medicale precum si de medicamente. Daca vom adopta aceeasi metoda de control al costurilor, inovarile vor vor fi limitate si toata lumea va avea de suferit.
5. Cei mai buni si mai straluciti sint descurajati de a deveni doctori. Tarile cu ingrijirea medicala nationalizata economisesc bani prin plata scazuta data medicilor. Medicii din SUA cistiga dublu fata de cei din Canada si Germania, de 3 ori mai mult decit doctorii din Franta si de 4 ori mai mult decit cei din Finlanda, Norvegia si Suedia.
6. Rata de supravietuire. Un studiu publicat de CONCORD in 2008 a constatat ca rata de supravietuire pentru cei cu cancer este mult mai mare in America decit in Europa. De exemplu: 91.9% fata de 57.1% pentru cancerul de prostata, 83.9% fata de 73% pentru cancerul de sin, 60.1% fata de 46% pentru barbatii cu cancer de colon, 60.1% fata de 48.4% pentru femeile cu cancer de colon. Marea Britanie are rata de supravietuire mai scazuta decit intreaga Europa.
Toate astea si restul care mai sint este o lectie pe care toti ar trebui sa o invatam inainte de a schimba sistemul nostru de ingrijire al sanatatii.
mmm mmm mmm Barack Hussein Obama mmm mmm mmm
No comments:
Post a Comment