Thursday, March 21, 2013

Ia doua aspirine si suna-ma cind ai cancer de stagiul 4!


Toate problemele cu sistemul american de sanatate provin de la interventiile guvernamentale, deci e normal ca democratii cred ca pot repara problema prin mai multa interventie guvernamentala. Ca si cum ai incerca sa devii sobru continuind sa bei inca un pahar de lichior.
Motivul pentru care este asa de complicat sa mergi pentru consultatie la un doctor este pentru ca guvernul a decis ca asigurarea medicala este prea importanta pentru a fi lasata pietei libere. Da – pe aceeasi piata libera care a produs o abundenta de bunuri si servicii ieftine, ca astazi cei mai saraci au telefoane mobile si televizoare cu ecran plat. Ca rezultat, este mai usor sa-ti repari computerul decit sanatatea. Multumim din inima partidului!!
Acoperire medicala universala deja exista, in Medicare, Medicaid, camerele de urgenta si asigurare oferita de firmele private, toate creatii guvernamentale. Deci, acum, toata lumea se astepata ca sa mearga la medic pe gratis. Oameni care platesc $200 pentru o tunsoare sint indignati daca trebuie sa plateasca mai mult de $20 pentru a vedea un medic.
De asemenea, guvernul ne-a “ajutat” prin obligarea companiilor de asigurare medicala sa acopere costurile a tot felul de servicii medicale, de la fertilizarea in vitro la evaluarea dezvoltarii copiilor. Acest lucru ar fi ca si cind ai obliga ca asigurarile pe masini sa acopere costurile de benzina, ulei, cauciucuri, la fel ca si scaunele de piele, luminile de neon sau boxele pentru iPod.
Ideea de asigurare este de a asigura impotriva catastrofelor: cumperi asigurare pe casa in cazul in care casa va arde – nu sa fie asigurata si femeia care vine sa faca curatenie. Cumperi asigurare pe masina in cazul in care te afli intr-un accident – nu pentru ca sa-ti fie platita si benzina.
La fel cum oamenii folosesc cantitati diferite de benzina, tot asa oamenii folosesc cantitati diferite de asistenta medicala – in special cind o programare la un doctor specialist costa mai putin decit o manichiura.
Planurile de asigurare forteaza ca cineva care nu prea merge la medic sa plateasca pentru pastilele de Viagra ale altcuiva. E ca si cum ai fi fortat sa platesti motorina unui camion sau nota de plata la restaurantul unde maninca Michael Moore. Pe de alta parte este o afacere buna pentru ipohondrii singuratici.
Acum, democratii si citiva republicani vor sa ne bage pe toti intr-un singur plan national care va acoperi fiecare boala reala sau imaginara care are un lobby puternic. Dar daca ai o afectiune medicala rara, fara un lobby puternic, n-ai noroc de un tratament bun.
Doua decenii dupa prabusirea Uniunii Sovietice, liberalii nu pot sa inteleaga ca este mai usor si mai ieftin de a obtine orice serviciu oferit de capitalism decit orice serviciu obtinut in socialism.
Nu ne trebuie multa minte sa vedem cum va functiona asigurarea medicala daca guvernul ne-ar lasa sa ne-o cumparam singuri: du-te la un magazin sau fa-ti manichiura. Gindeste-te cind ti-ai cumparat toba la masina, computerul si orice alte produse sau servicii disponibile din abundenta, in acest paradis capitalist. Daca doresti servicii bune la un pret bun, fii sigur ca tu esti cel care detine cartea de credit. Sub “ingrijirea medicala universala” birocratii guvernului vor fi cei care vor avea cartea ta de credit.
In loc de a face asigurarea medicala de guvern, precum Anglia si Canada (si vedem rezultatele), de ce nu facem sa semene din ce in ce mai mult cu un magazin alimentar?? Putem oferi “health stamps” celor saraci dar sa fim lasati sa ne cumparam asigurarea medicala de pe piata libera. Is it too much to ask?

No comments: