Am citit parerea diferitilor blogari despre ceea ce se intimpla cu universitatea Spiru Haret. M-a surprins sa vad cum mentalitatea comunista inca traieste, bine, merci. Nu se cunoaste diferenta dintre privat si public si ca statul nu trebuie sa controleze absolut totul. Piata libera, daca este lasata sa-si faca treaba, va falimenta acele universitati care vind diplome la bucata. Sa luam un exemplu:
Sa presupunem ca apare un jucator nou de fotbal, la o echipa anume. Lumea aude de el si vrea sa vina sa-l vada. Jucatorul este atit de bun si joaca mingea atit de spectaculos ca cu fiecare meci jucat, cu atit mai multi fani isi face. In fiecare sezon isi cistiga fani in toate tarile. Toata lumea a auzit de el si multi vin sa-l vada. Clubul si-a dat seama ca poate sa faca bani frumosi. Dupa o sedinta scurta, au hotarit sa ridice pretul biletelor de intrare pe stadion. Cu fiecare sezon, cu cresterea faimei jucatorului, cu atit preturile la intrare au fost mai mari. Clubul, si jucatorul, faceau bani.
In trebarea apare: este corect ca preturile biletelor sa creasca la sume fabuloase? Probabil ca nu. Dar daca jucatorul este de o asa calitate ca se gasesc oameni dispusi sa plateasca intrarea, atunci probabil este corect.
In oras apare o trupa de circari care protesteaza ca ei nu au spectatori destui, nu fac destui bani, deci vor sa vinda biletele de la intrare la acelasi pret cu al clubului de fotbal. De asemenea propun ca sa nu li se dea voie jucatorilor sa faca nici un truc cu mingea fara aprobarea Consiliului Circarilor. Care ar fi raspunsul? Daca ar face un show de calitate, ar avea mai multi spectatori. Sa isi puna la punct numarul si sa lase fotbalul pe mina sportivilor.
Dar s-a intimplat ceva. Jucatorul s-a accidentat si nu mai poate juca atit de bine. Valoarea lui a scazut. Credeti ca se mai gasesc oameni dispusi sa plateasca sume enorme sa vina sa-l vada? Ma-ndoiesc. Ce va face atunci clubul? Va fi nevoit sa reduca preturile biletelor in asa fel incit sa aibe destule vinzari ca sa fie profitabil, ori sa aduca alt jucator bun.
Aceeasi analogie se aplica si la USH si orice companie care este pe piata sa faca profit. Cind companiile nu vor mai angaja graduati ai USH pentru ca isi vor da seama ca nu sint pregatiti, USH va pierde popularitate si, deci, studenti inscrisi. Vor fi nevoiti sa ofere calitate, nu numai cantitate daca vor sa isi cistige numele de universitate de prestigiu si serioasa. Nu este nevoie de nici un minister al educatiei pentru asta. Piata libera isi va spune cuvintul. Ministerul Educatiei ar trebui sa fie ocupat cu problemele din curtea sa nu cu ce se intimpla in curtea vecinilor.
No comments:
Post a Comment