Thursday, March 21, 2013

Ochi pentru ochi sau intoarcerea obrazului?


In Scriptura, Dumnezeu se adreseaza, in general, la trei audiente: Biserica, guvernul/statul si individul. Dumnezeu da fiecaruia din aceste trei responsabilitati si autoritati specifice. Nici una nu este la fel si totusi, nu se contrazic. Cind incercam sa intelegem ce ne zice Scriptura, trebuie sa tinem cont si de context.
OCHI PENTRU OCHI este un mandat pentru guvern. Este o lege veche care stabileste asigurarea justitiei. Justitia ca daca ai facut ceva gresit, trebuie sa platesti cu o pedeapsa potrivit cu crima facuta. Nimic mai mult. Si, desigur, nimic mai putin.
INTOARCEREA CELUILALT OBRAZ este o porunca data individului. Nu trebuie sa porti ranchiuna, nu trebuie sa cauti razbunare. Nu intoarce rau pentru rau. Cine cauta razbunare ar face bine sa sape 2 gropi.
Una nu o neaga pe cealalta. Una nu diminueaza nevoia de cealalta. Ele sint responsabilitati specifice cu privire la modul rezolvarii unui conflict, date la doua audiente complet diferite.
Incurcarea apare cind incercam sa amestecam responsabilitatile intre ele. Cel mai des se incurca in cazul teroristilor. In toate tarile civilizate, precum si prin Conventia de la Geneva exista legi de pedepsire a teroristilor. Ca stat, ca guvern, acesta poate (trebuie) sa pedepseasca criminalii pentru securitatea cetatenilor. Ca individ, eu sau tu, nu putem sa luam un AK 47 si sa mergem sa-i impuscam. De aceea exista legi, de aceea exista justitie. Fiecare trebuie sa-si indeplineasca indatoririle. Una din ele, ca individ, este sa ma rog pentru sufletul lor. Dar asta nu trebuie sa-i scuteasca de a-si plati crimele fata de societate.

No comments: