Monday, March 4, 2013

O zi din viata noastra de homeschool


Inainte de sfirsitul anului scolar as vrea sa descriu cum arata o zi obisnuita in casa noastra. Nu ca ar fi foarte interesanta, dar as vrea sa arat cum facind scoala acasa si supraveghind copii se poate rectifica aproape orice problema, atunci cind apare. De asemena, precum meditatiile private din Romania, relatia directa, fata-n fata, dintre parinte/profesor si copil ajuta la invatarea mai repede si mai buna a materialului.
Dupa ce am mincat micul dejun, incepem cu studiul biblic si cu rugaciune. Avem o carte de referinta in care sint descrise diferite purtari nepotrivite, apoi ne trimite in Scriptura unde trebuie sa citim ce scrie despre subiectul respectiv si scriem in caiet ce invatatura am tras. Invatam despre pacatul respectiv, ce se va intimpla cu persoana care nu renunta la acel pacat, cu ce se aseamana pacatul, consecintele, binecuvintarile daca te lasi, iar la urma avem versete pe care trebuie sa le memoram cu privire la subiectul studiat. Saptamina aceasta am studiat lenea.
La matematica, azi la clasa 9-a a trebuit sa invatam cum sa aflam ecuatia unei functii daca ni se da graficul. Lectia are, apoi, 30 exercitii, 5 din lectia noua si 25 din recapitulare. In timp ce Damaris lucra la exercitiile ei (cam o ora), Nicole invata numerele romane plus diferite exercitii de recapitulare. Ea este gata in 15 minute, dupa care avem timp sa invatam urmatoarele 10 cuvinte la spelling (cu regulile adecvate).
Damaris a ales sa facem Istorie. Anul acesta studiem Secolul 19. De 2 saptamini studiem era reginei Victoria si cuceririle facute. Cartea (putin spus) care o folosim invata mai multe materii si la toate nivelurile de clasa (1-12). Deci Damaris (clasa 9-a) precum si Nicole (clasa 3-a) invata despre era victoriana dar fiecare la nivelul ei. Dupa ce terminam cu istoria, din aceeasi “carte” invatam Literatura din perioada respectiva. Cu Damaris studiez Mizerabilii si saptamina aceasta a trebuit sa facem analiza nuvelei. Trebuia sa evaluam relatiile romantice din perspectiva crestina, tipurile de caractere gasite, temele majore, tehnicile folosite. Care este subiectul principal? Sint subiecte care se repeta? Cum sint influentate caracterele de modul de viata si convingerile lui Hugo? (si alte zeci de astfel de intrebari, poate un post in sine). Cu Nicole am citit Degetica si am scris rezumatul.
Tot in aceeasi carte este si geografia, asa ca fetele au trebuit sa deseneze harta Australiei (provincie engleza in sec. 19) si sa puna orasele si riurile principale (Nicole) si sa studieze clima, terenul, flora si fauna (Damaris).
In timp ce Nicole citeste cartea Nu ai vrea sa fi o servitoare in era victoriana! eu cu Damaris am citit pentru clasa de guvern care a fost parerea lui Tocqueville cum democratia afecteaza libertatea individuala si cea politica (si invers). Cum vede el demnitatea, inteligenta si libertatea femeii americane comparata cu cea a femeii europene?
La fizica, Damaris a invatat saptamina asta despre cele 3 legi ale lui Newton, cu aplicatii si citeva experimente. De obicei “joi” are un pre-test, sa vada ce a retinut si ce nu a stiut sa repete pentru testul care il va da “vineri”. 4 din 15 intrebari trebuie sa repete pentru miine.
La clasa de logica am invatat ultimele 2 din cele 6 sofisme de presupozitie si a trebuit sa cautam in ziar citeva exemple.
Este ora 2 asa ca mergem la lectiile de vioara. Dupa ce venim acasa si pina la cina, Damaris citeste Cararea Lacrimilor: Calatoria triburilor Cherokee de acasa, pentru lectia de istorie de saptamina viitoare, iar Nicole joaca diferite sporturi la Wii (popicele este preferat).
La scriere/compunere, Damaris a facut zilele trecute un outline la un eseu persuasiv dar nu a mai avut chef sa-l scrie, asa ca il lasam pe saptamina viitoare. Subiectul care l-a ales este: Apartine femeia in armata?
Cam asa arata o zi de scoala si daca nu a-ti adormit inca, va spun ca ziua mea abia incepe: mincare, spalat, curatenie si apoi servici. Apoi…planurile pentru miine.
In tot ce facem incercam sa invatam cum sa ascultam de Dumnezeu si cum sa implinim Cuvintul Lui. El sa fie slavit prin tot ce facem si prin viata noasta!
002
“cartea” de istorie. Cotorul dosarului are 7 cm! Programa pentru un an este in amindoua dosarele.
003
Cartile care le-am citit saptamina asta. Le-am gasit la biblioteca, nu a mai fost nevoie sa le cumpar.
PS. Acesta este programul unei zile cind nu avem clase cu alte grupuri de copii care fac scoala acasa.

1 comment:

M, E + D said...

minunat :) mult succes in continuare <3